Víno ako také patrí medzi najdegustovanejší nápoj na svete. Svoju pozíciu si medzi nápojmi vybojovalo aj vďaka dlhoročnej tradícií a všestrannému použitiu. Biele víno sa získava z bobúľ hrozna viniča bieleho. Naozaj kvalitné biele vino pochádza z odrôd Sauvignon Blanc, Rízling rínsky, Chardonnay a Tramín červený. Pestovanie bielych odrôd viniča je obzvlášť rozšírené na území Francúzska, Talianska, Maďarska a Austrálie, ktorí patria aj medzi najväčších producentov bielych vín. V procese výroby bieleho vína sa producenti zameriavajú hlavne na to, aby víno bolo svieže a malo nižší obsah alkoholu v porovnaní s ostatnými druhmi vín.
Biele víno je veľmi využívané v oblasti gastronómie. Ak sa vhodne skombinuje s určitými pokrmami, dokáže sa docieliť naozaj skvelý gurmánsky zážitok. Je ľahšie a sviežejšie, preto by sa malo kombinovať práve s jedlami s podobnými vlastnosťami. Biele víno je vhodné podávať k rybám, bielemu mäsu a hydine a rovnako je obľúbené aj v kombinácii so syrmi a dezertmi.
Dôležité je jeho skladovanie a servírovanie. Fľaše bieleho vína by sa mali skladovať v ležatej polohe, v čo možno najtmavšom priestore. Pred podávaním by sa fľaša mala dostatočne vychladiť. Pár hodín pred jeho samotným podávaním je vhodné ho uskladniť do chladnejších priestorov, fľaša sa však vychladí aj za pár hodín po vložení do vedra s ľadom. Naozaj kvalitne vychladené biele víno by malo mať optimálnu teplotu v rozmedzí od 8 do 10°C.
Správny výber pohára dokáže ovplyvniť jeho chuť a celkový dojem z neho. Preto je dôležité, aby sa biele víno nalievalo do pohároch, ktoré sú na jeho degustáciu presne určené. Na servírovanie bieleho vína sú určené poháre vyrobené z priehľadného skla a na dlhšej stopke, v tvare tulipána.
Biele víno tiež v sebe skrýva určité výhody, ktoré jeho pravidelnou konzumáciou môžeme získať. Je odporúčaným nápojom pri redukcii váhy. V minulosti sa tiež biele víno používalo ako dezinfekcia, túto vlastnosť si zachovalo až dodnes. V súčasnosti má antibakteriálne účinky. Konzumácia bieleho vína by sa však nemala preháňať. Odporúčaná dávka je jeden pohár bieleho vína denne.